Raholan Spy haastaa kaikki jäsenyhdistykset viljelijöineen mukaan 'Miljoona linnunpönttöä' -kampanjaan

10.5.2016 klo 09:30

Siirtolapuutarhaliiton toimistoon (info[ät]siirtolapuutarhaliitto.fi) voi lähettää kuvia siirtolapuutarhojen linnunpöntöistä. Kuvat julkaistaan liiton nettisivulla.

Ylen kampanja – aineistossa kerrotaan, että ihminen voi helpottaa kololintujen pesäpaikkapulaa rakentamalla pönttöjä. Pöntön hyväksyy parikymmentä lintulajia, joista tavallisimpia on tusinan verran, tutuimpina myös siirtolapuutarhoissa ovat tali-, sini- ja kuusitiainen, kirjo- ja harmaasieppo, kottarainen, varpunen ja pikkuvarpunen, tervapääsky, leppälintu. Linnunpöntöt voi rekisteröidä kampanjan sivuilla. Lisätietoja kampanjasta täältä

http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa

Kampanjassa neuvotaan, että pönttöjä kannattaa ripustaa pihojen ja pellonreunojen lisäksi myös metsiin, jotta mahdollisimman monet linnut saisivat turvallisen pesäpaikan.

Pönttöjä voi rakentaa itse ja kampanja antaa hyviä neuvoja tähän. Pöntön tärkeimpiä mittoja ovat lentoaukon halkaisija ja pesän pohjapinta-ala. Välttääkseen pesärosvoja useimmat lajit pesivät pönttöön, johon ne itse lentoaukosta juuri mahtuvat mutta isommat pedot eivät. Liian ahtaassa pöntössä osa poikasista tallautuu toisten alle.

Turvallisin tapa ripustaa pönttö on porata takaseinän yläosaan kaksi reikää ja pujottaa niiden kautta rautalanka tai kestävä muovinaru, joka kierretään rungon ympäri niin löysälle, että rungolle jää paksunemisvaraa. Pöntön voi ripustaa kaikkiin ilmansuuntiin ja puulajeihin.